Arginin

arginin kjemisk formel

Arginin er en av de rundt 20 proteindannende aminosyrene. Den regnes som betinget essensiell – for friske voksne mennesker er den som hovedregel ikke essensiell. Det vil si at kroppen danner den selv. For prematurt fødte barn er den imidlertid essensiell og må tilføres i føden. Arginin forkortes Arg eller R.

Kjemisk formel: C6H14N4O2

 

Hvordan virker arginin i kroppen?

Alle aminosyrene spiller altså en sentral rolle som byggesteiner for kroppens proteiner. Foruten denne rollen, gjør også arginin seg gjeldende for celledeling, tilheling av sår, fjerne ammoniakk fra kroppen, immunfungering, og frigjøring av hormoner. Arginin er en direkte forløper for nitrogenmonoksid (NO), og er også nødvendig fordannelsen av kreatin, en organisk syre som er mye brukt i kosttilskudd i treningssammenheng. Videre er denne aminosyren tilsatt i en rekke tannkremer for å motvirke overfølsomhet i tennene. Arginin-supplement har også vist seg å kunne redusere blodtrykk, og skal dessuten kunne øke spermkvalitet og potens hos menn.arginin tannkrem

Arginin som kosttilskudd

For sin rolle i dannelsen av nitrogenmonoksid og kreatin, samt for immunforsvar er arginin et attraktivt kosttilskudd for mange, kanskje spesielt de med interesser i å bygge muskler. Nitrogenmonoksid utvider blodårene og på denne måten tilføres musklene mer blod raskere, og med dette mer oksygen. Kreatin skal ha flere gunstige effekter for muskelbygging – de mest markante er økt energitilførsel og stimulering av muskeløkning. Det er vanskelig å si noe om mulige bivirkninger, da det ikke er gjort mange vitenskapelige undersøkinger av dette.

Dersom man er plaget av herpes-utbrudd, som er den vanligste årsaken til munnsår, bør man imidlertid tenke seg om to ganger i følge noen studier. Disse viser til at herpes simplex-viruset trenger arginin for å dele seg – og at et tilskudd av denne aminosyren da mulig kan forverre et utbrudd.

Arginin i mat

Arginin er vidt distribuert i naturlige matvarer. I animalsk føde finnes den blant annet i meieriprodukter, kjøtt, kylling og kalkun, og sjømat. I mat fra planteriket finner vi arginin blant annet i hvete og bokhvete, havremel, nøtter, frø og soyabønner.

Selv om kroppen produserer tilstrekkelig med arginin for de aller fleste, kan det for noen være aktuelt å supplere kroppens egen produksjon ved å spise mer av mat som inneholder denne aminosyren. Noen vil altså også være interessert i arginin som kosttilskudd.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Lysin | Om aminosyrer

Comments are closed.