Glutamin

glutamin kjemisk formel

Glutamin er en av de mest tallrike av de ca. 20 aminosyrene som finnes i alle kroppens proteiner. Denne aminosyren dannes i kroppen for de aller fleste av oss, og finnes også i det meste vi spiser. Ved ekstreme påkjenninger eller sykdom vil kroppen trenge mer glutamin enn den produserer, og det er nødvendig med økt inntak eller supplement. Glutamin forkortes gjerne GLN eller Q, og omtales også som L-glutamin.

Kjemisk formel: C5H10N2O3

Hvordan virker glutamin i kroppen?

Glutamin finnes altså i alle kroppens proteiner, og sammen med de andre aminosyrene danner de grunnlaget for selve dannelsen av proteiner. Ut over dette spiller den en rolle for surhetsregulering i nyrene, som kilde til celle-energi, spre nitrogen og karbon, samt transportere ammoniakk i blodomløpet.

Glutamin den aminosyren det finnes mest av i blodet, og man finner også vesentlige mengder i hjernevæsken. Ca. 90% av kroppens glutamin produseres i musklene, og brukes hovedsaklig i innvollene, nyrene, immunceller, og i mange kreftceller. Det foregår for tiden et studie ved Universitetet i Oslo om hvorvidt begrenset glutamintransport kan motvirke utvikling av kreft.

Glutamin som kosttilskudd

glutamin kosttilskudd utholdenhetStudier på rotter har vist at glutamintilskudd kan føre til økt dannelse samt redusert nedbrytning av proteiner – som er svært interessante funn for bodybuildere og andre idrettsutøvere. Disse resultatene har imidlertid ikke latt seg overføre til mennesker. Mengdene glutamin som ble tilført rottene tidoblet mengden – noe som ikke går an i studier på mennesker. På den andre siden kan det være tilrådelig med tilskudd dersom man driver utholdenhetskrevende idretter som gjør at man bruker opp glutaminlagrene kroppen selv produserer. Det kan også ha gunstige effekter for immunforsvaret og kan stimulere fettforbrenning.

Glutamin anbefales ofte for personer som lider av lekk tarm syndrom, da den ser ut til å kunne styrke slimhinnene i fordøyelseskanalen.

Glutamin i mat

Som tidligere nevnt er det ikke vanskelig for de fleste av oss å få i oss glutamin. Av kilder til glutamin kan nevnes kjøtt, kylling, fisk, egg, melk og andre meieriprodukter, hvete, kål, rødbeter, bønner, spinat og persille.

Ved skader, operasjoner eller svært intens trening forbruker kroppen altså mer glutamin, og man kan vurdere å ta ekstra glutamin som kosttilskudd.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Glutamat | Aminosyrer

Comments are closed.