Glycin

Glycin er en ikke-essensiell aminosyre, det vil si at kroppen produserer denne selv, med utgangspunkt i den også ikke-essensielle aminosyren serin. Glycin er gjennomsiktig og søtlig – søtlig er også betydningen av navnet fra gammel gresk. Denne aminosyren ble først oppdaget i gelatin. Glycin forkortes Gly eller G.

Kjemisk formel: HO2CCH2NH2

Hvordan virker glycin

Som aminosyre bidrar glycin til dannelsen av proteiner, men den har også mer spesifikke egenskaper. Glycin kan blant annet fungere som en inhibitorisk (“hemmende”) nevrotransmitter i sentralnervesystemet – altså at den bidrar til å dempe kommunikasjon mellom nevroner. I kroppen finner vi blant annet glycin i huden, i vevet som forbinder de ulike leddene og i muskelvev.

Glycin i form av kosttilskudd har vist seg å kunne bidra til økt søvnkvalitet, og det har også vært undersøkt til trolig å kunne ha en liten effekt som medvirkende til behandling av schizofreni.

Glycin i mat

På grunn av den søte smaken, brukes glycin som søtningsmiddel eller smaksforsterker i enkelte matvarer.

Vi er altså ikke avhengig av å innta glycin i kostholdet, men det er likevel vanlig å konsumere rundt 2 gram glycin per dag.

Naturlig forekommende, får vi i oss det meste av glycinen i vanlig proteinrik mat som kjøtt, fisk, egg meieriprodukter og belgfrukter. I kjøtt finner vi likevel de største mengdene i deler av dyret som vi ofte ikke bruker, som for eksempel: bein, bindevev og sener.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Treonin | Om aminosyrer

Comments are closed.