Histidin

histidin kjemisk formel

Histidin er en aminosyre, og med det en byggestein for proteiner i kroppen. Den er essensiell, det vil si at den må tilføres kroppen gjennom kostholdet. Man trodde imidlertid lenge at denne aminosyren ble produsert i kroppen for voksne – og den kan fremdeles sies å være både essensiell og ikke essensiell. På grunn av sidegruppen karakteriseres histidin som en basisk aminosyre. Histidin forkortes His eller H.

Kjemisk formel: C6H9N3O2

Hvordan virker histidin i kroppen?

Histidin deler blant annet rollen som byggestein for proteiner med de andre aminosyrene. Foruten er den en forløper for histamin og carnosin (sammen med beta-alanin). Histidin ser videre ut til å være spesielt viktig for utviklingen og vedikehold av vev og myelinlagene som omgir nerveceller og fasiliterer kommunikasjon mellom disse. Histidin er viktig for mange stoffskifte-prosesser i kroppen.

For høye nivåer av histidin har vært assosiert med psykiske lidelser som depresjon og schizofreni. På den andre siden har for lave nivåer vært assosiert med utvikling av leddgikt – man har imidlertid ikke nok resultater for å vite noe sikkert om denne forbindelsen og det trengs derfor mer forskning på dette området.

Histidinemi

Histidinemi regnes som en medfødt feil i stoffskifte. For 99% av personer med histidinemi vil det ikke være nødvendig med behandling og for den resterende prosenten skal diett med lave nivåer av histidin kunne være tilstrekkelig. Noen tidlige korrelasjonsstudier linket histidinemi med en rekke alvorlige symptomer og utviklingsforstyrrelser – men man har ved flere og større undersøkelser kommet frem til at disse tidlige funnene var tilfeldige og de aller fleste med histidinemi har ingen skadelige symptomer.

Histidin i mat

histidin i matvarerHistidin finnes typisk i matvarer rike på proteiner og såkalte komplette proteinkilder (mat som inneholder alle de essensielle proteinene) – som kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Utenom disse finner man også histidin i ris og hvete, sjømat, bønner, sopp og bananer. Et variert kosthold sikrer som oftest tilgang på tilstrekkelige mengder av alle de essensielle aminosyrene.

Har man folsyremangel rådes det mot å ta histidin som kosttilskudd da det kan føre til uønsket oppbygging av formiminoglutamisk syre i kroppen.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Fenylalanin | Om aminosyrer

Comments are closed.