Isoleucin

fotolia_76315670

Isoleucin er en essensiell aminosyre – den må tilføres gjennom kostholdet. Aminosyrer er proteinenes byggesteiner, og alle kroppens proteiner inneholder aminosyrer. Vi har rundt 20, tallet kan variere litt som følge av ulike kriterier. Det første vi kan merke oss med isoleucin er at det har samme molekylformel som leucin, men fordi atomene er arrangert i ulik rekkefølge, har den andre egenskaper og klassifiseres derfor som en annen aminosyre – dette fenomenet kalles isomeri. Videre er danner isoleucin sammen med valin og leucin de forgeinede aminosyrene. Isoleucin forkortes Ile eller I.

Kjemisk formel: C6H13NO2

Hvordan virker isoleucin i kroppen?

Isoleucin er kanskje mest kjent for å hjelpe til å øke utholdenhet og å reparere muskelvev. Det brytes ned i muskelvevet og tilfører energi. På grunn av dette er det en populær aminosyre i treningsmiljøer og for ulike typer bodybuildere. Foruten bidrar denne aminosyren til dannelsen av hemoglobin, regulering av blodsukker- og energinivåer og kan omdannes til blodsukker i leveren og på denne måten opprettholde normale glukosenivåer i blodet. Isoleucin kan også bidra til reparasjon av vev etter skader eller operasjoner.

Mangel på isoleucine kan gi symptomer som hodepine, svimmelhet, tretthet, depresjon, forvirring og irritabilitet.

Maple syrup urine disease er en svært sjelden, arvelig sykdom som gjør at de tre forgreinede aminosyrene ikke brytes ned og gir en karakteristisk lukt av urinen – derav navnet. Sykdommen behandles normalt via kosthold for å få nivåene av aminosyrer ned til et normalt nivå. Ubehandlet kan overfloden av aminosyrene i blodet nå et giftig nivå og potensielt forårsake hjerneskade.

Isoleucin i mat

isoleucin i soyaDette er altså en av aminosyrene man må spise eller drikke i seg. Kroppen tar i mot det den får og lagrer det i store mengder. Er man ute etter å spise isoleucin-rike matvarer er disse gode valg: egg, soya, sjøgress, kalkun, kylling, lam, ost og fisk.

På grunn av sine energigivende egenskaper er leucin et relativt populært kosttilskudd for kroppsbyggere. Det gis oftest sammen med de to andre forgreinede aminosyrene i ett preparat – hvor leucin er den største bestanddelen.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Valin | Om aminosyrer
  2. Leucin

Comments are closed.