Leucin

kjemisk formel for leucin

Leucin er én i en rekke aminosyrer som bygger alle proteiner i kroppen. At den er essensiell vil si at den må tilføres i matveien. Den er også en av de tre forgreinede aminosyrene som ofte assosieres med muskelbygging. Leucin forkortes Leu eller L.

Kjemisk formel: C6H13NO2

 

Hvordan virker leucin i kroppen?

Leucin har en viktig rolle i leveren i tillegg til kroppens muskel- og fettvev. Faktisk er dette den eneste essensielle aminosyren som stimulerer dannelsen av muskelproteiner. Denne aminosyren vekket økende interesse i treningsmiljøer da den har vist seg å være den mest effektive av den tradisjonelle trioen av forgreinede aminosyrer (se også valin og isoleucin). Dette forklares med at den brytes raskere ned til glukose – som igjen forhindrer nedbrytingen av muskler. Disse tre aminosyrene står sammen for så mye som en tredjedel av kroppens muskelprotein. Rottestudier har altså vist at leucin tilført som leucin og bodybuildingkosttilskudd også har evnen til å sakke ned nedbrytingen av muskelvev. Andre studier på rotter som har sett på tilskudd av leucin har i tillegg vist en nedgang i fett og et mer stabilt blodsukker. Mennesker og rotter er helt klart ikke to sider av samme mynt, og overføringen av disse resultatene til mennesker er fremdeles mangelfull. Mange forsøk på mennesker finner imidlertid en effekt av leucin som kosttilskudd. Sannsynligvis spiller faktorer som alder, kjønn og livsstil en stor rolle, og det er behov for flere studier som tar høyde for disse forskjellene før man kan si noe sikkert.

For lite leucin er assosiert med hodepine, svimmelhet, depresjon, forvirring, irritabilitet og tretthet. For mye leucin på den andre siden kan forstyrre lever- og nyrefunksjon og øke mengden ammoniakk i kroppen. Det spekuleres også om hvorvidt svært høye leucin-nivåer kan spille en rolle i utviklingen av pellagra. Denne sykdommen forårsakes i all hovedsak av vitaminmangel og er svært sjelden i utviklede land hvor befolkningen har mulighet til å ha et noenlunde variert kosthold.

Leucin i mat

Gode kilder til leucin omfatter kjøtt, egg, kylling, soya, peanøtter, mandler, havre og laks. Melk og mange belgfrukter inneholder også leucin, om enn i mindre grad enn de førstnevnte.

Leucin har altså også vært populært som kosttilskudd for mange med interesse for å bygge muskler. Den selges som oftest som preparat sammen med valin og isoleucin – men merk at ratioen leucin versus de to andre aminosyrene kan variere.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Valin | Om aminosyrer
  2. Isoleucin | Om aminosyrer

Comments are closed.