Lysin

lysin

Lysin er en essensiell aminosyre – essensiell vil si at den må inntas, og at den er en (proteindannende) aminosyre vil si at den stiller seg i rekken som en av rundt 20 byggeklosser for kroppens proteiner. Lysin forkortes Lys eller K.

Kjemisk formel: C6H14N2O2

 

Hvordan virker lysin i kroppen?

Generelt spiller lysin en rolle for bygging av muskelproteiner, å komme seg etter operasjon eller skader, samt produksjon av hormoner, enzymer og antistoffer. Lysin ser også ut til å kunne virke angstdempende for enkelte, samt senke glukosenivåer. Lave nivåer av lysin kan assosieres med ulike helseproblemer, som dannelse av nyrestein (fra studier på dyr), lav produksjon av hormonet thyroid, samt abnormal vekst og utvikling.

Lysin kan øke opptak av kalsium, derfor bør man unngå å ta store mengder lysin og kalsium samtidig da det vil kunne gi en drastisk økning av kalsium. På grunn av denne sammenhengen er det spekulert i hvorvidt lysin kan hjelpe mot osteoporose – på bakgrunn av den viktige rollen kalsium spiller for beinhelse. Det er imidlertid ikke gjort noen undersøkelser på mennesker for å se på dette forholdet.

Lysin mot herpes simplex

lysinVidere har lysin vært prøvd ut i behandling av herpes simplex-infeksjoner. Herpes er svært utbredt, både som munnsår, på genitalier og sjeldnere på andre områder av kroppen. Teorien bak dette er at lysin kan forstyrre absorberingen av arginin, en annen aminosyre herpes-viruset trenger for å replikere seg. Noen av disse studiene har vist en positiv effekt av lysin, med i overkant av to reduserte utbrudd i året i ett studie. Lysin ser ut til å kunne redusere antall utbrudd for noen, men sannsynligvis ikke varighet eller alvorlighetsgrad av de utbruddene som kommer. Det finnes imidlertid ett studie hvor også alvorlighetsgrad og varighet gikk ned. Det trengs flere og større studier på dette før man kan trekke sikre konklusjoner.

Lysin i mat

I matveien finner man rikelige mengder med lysin i kjøtt, kylling, egg, melk, soya, bønner og andre belgfrukter, ost, torsk og sardiner. Korn og frø har på sin side ofte lavere nivåer av lysin. Høye tilberedingstemperaturer sammen med sukrose, fruktose, glukose eller gjær, kan redusere lysin-nivåer i mat. Et variert kosthold sørger for tilstrekkelig inntak av de essensielle aminosyrene for de aller fleste av oss.

Har man problemer med nyrer eller lever, anbefales ikke lysintilskudd. Mulige bivirkninger omfatter kvalme, diaré og magesmerter – og man bør i alle tilfeller kontakte helsepersonell dersom man tror man kan ha nytte av lysintilskudd.