Metionin

metioninMeitionin er en aminosyre. Menneskekroppen er avhengig av å få denne aminosyren gjennom kostholdet. Metionin og cystein er de eneste aminosyrene som inneholder svovel. Metionin forkortes Met eller M.

Kjemisk formel: C5H11NO2S

Hvordan virker metionin i kroppen?

Metionin er i likhet med alle de andre aminosyrene essensiell for bygging av proteiner. Den er i tillegg til dette involvert i dannelsen av blant annet cystein og taurin.

For høye nivåer av metionin som følge av kosttilskudd der aminosyren skilles fra proteinet (såkalt “fri” form), er assosiert med kvalme og redusert apetitt, samt svimmelhet, søvnighet og endringer i blodtrykk. Det ser også ut til at å ta et slikt kosttilskudd for personer uten særskilte behov kan øke risiko for hjerte- og karsykdom. Grunnen til dette er metionin bidrar til økt forekomst av homocystein i blodet – som er en risikofaktor for slike tilstander. Vitenskapskomiteen for mattrygghet i Norge har satt en øvre anbefalt grense for inntak av metionin på 210 mg per dag. Les mer om deres vurdering her.

Metionin og paracetamol-forgiftning

metionin kan bidra til å motvirke paracetamol-forgiftningParacetamol-overdose vil gi symptomer i form av kvalme, oppkast, svetting og smerter etter noen timer. Ubehandlet kan paracetamol (også kjent som acetaminophen) – forgiftning forårsake leversvikt og være dødelig i løpet av dager.

Metionin har vært brukt i slike tilfeller for å beskytte leveren mot skade fra medikamentet. I USA har man også i utsatte tilfeller tilsatt metionin i den smertestillende tabletten for å forebygge en eventuell forgiftning. Tidligere nevnte cystein er også brukt i denne typen behandling.

Metionin i mat

Metionin er ikke så rikelig distribuert i matvarer som en del av de andre essensielle aminosyrene. Topp fem rangert
etter mengde metionin per 100 gram er egg, sesamfrø, ost, paranøtter og soyaprotein. Kjøtt, fjærkre og fisk inneholder metionin – om enn i noe mindre grad enn de tidligere nevnte. Man finner som regel ikke store mengder av denne aminosyren i frukt, grønnsaker eller belgfrukter. Veganske dietter kan dermed være assosiert med lave metionin-inntak, men vanligvis får man i seg en tilstrekkelig mengde av denne aminosyren med et balansert kosthold.