Serin

serin

Serin er en av kroppens naturlig forekommende aminosyrer, og inngår i dannelsen av alle kroppens proteiner. Denne aminosyren ble funnet i et protein fra silke og har sitt navn fra “sericum” som er latinsk for silke. Serin forkortes Ser eller S.

Kjemisk formel: C2H7NO3

 

Hvordan virker serin i kroppen?

Serin er en ikke essensiell aminosyre, det vil si at kroppen produserer den selv og ikke er avhengig av å innta den i matveien. Den kan dannes av flere ulike stoffer, deriblant aminosyren glycin. Dette forholdet går begge veier – serin kan være med i dannelsen av glycin, og også i cystein og tryptofan.

Serin er en komponent i acetylkolin, og er viktig for tilføring av energi til cellene i kroppen. Den er på denne måten viktig spesielt for sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg). Som en del andre aminosyrer er serin også viktig for at immunsystemet skal fungere optimalt.

Serin – mulig behandling for schizofreni og ALS?

Per dags dato foregår undersøkelser på rotter rundt hvorvidt serin kan brukes i medikamentell behandling av først og fremst såkalte negative symptomer ved schizofreni (bl.a. sosial isolasjon og nedsatt kognisjon). Slike undersøkelser har gitt indikasjoner på at serin kan være “medium” effektive – men disse undersøkelsene har ennå ikke vært utprøvd på mennesker. I forhold til ALS er det derimot klart for å starte eksperimentering på mennesker. Det foreligger ikke resultater på dette per i dag.

Serin i mat

Serin dannes altså i kroppen – men finnes også naturlig i en rekke matvarer. Gode kilder til serin er egg, soyaprodukter, sjøgress, kjøtt, kylling, fisk og ost.

serin

Kosttilskudd som baserer seg på aminosyrer inneholder ofte serin som en del av sammensetningen. Den tilsettes også ofte i kosmetiske produkter som kremer eller sminke, på grunn av sine fuktbevarende egenskaper.