Supermat

Hva er egentlig supermat?

Vi blir stadig bombardert med informasjon om sunnere og bedre måter vi kan leve og spise. Supermat er en av disse nyere “ernæringstrendene”. Men hva er egentlig supermat, og hvordan er denne maten annerledes enn vanlig mat?

Svaret er ikke veldig presist, men går ut på at såkalt supermat har en høyere tetthet av næringsstoffer enn det vi vanligvis setter på bordet. Dette er heller ikke helt riktig, ettersom en del mye brukt mat også ofte betegnes som supermat, for eksempel brokkoli og avocado. Supermat kan altså være ordinære matvarer som har særlig gunstig næringssammensetning, andre mer eksotiske matvarer, eller konsentrater eller pulver av slike matvarer.

 

Eksempler på supermat: spirulina (alge), chiafrø, kokosolje, gojibær, mandler, quinoa, chlorella (algeekstrakt).

Mer eksotisk supermat selges gjerne i helsekostbutikker som råvarer, konsentrater og i pulverform.

 

Trenger vi ekstra næringsrik mat?

Supermat er kritisert for å være et markedsføringstriks, og bare en betegnelse som skal rettferdiggjøre stive priser på unødvendig mat. Det vanlige argumentet er at med et variert kosthold med mye frukt og grønnsaker trenger ikke folk flest å kjøpe slike dyre og gjerne eksotiske matvarer.

Bransjen svarer på anklagene med å peke på at svært mange i dagens samfunn baserer seg på mye prosessert og ferdigmat som er fattig på næringsstoffer og at nettopp derfor kan supermat kompensere for næringsfattig hverdagsmat.

Forskning på supermat

Med høyere tetthet av næringsstoffer, påstås supermat å kunne bidra til gunstige helseeffekter. Ikke bare skal du få bedre helse, mer stabil energi, men supermat skal også kunne bidra til blant annet finere hud. Hvorvidt det er hold i disse påstandene er omdiskutert på det beste, mens tendensen i fagmiljøer peker mot et rungende nei. Faktisk er ikke begrepet supermat oppstått i miljøer som forsker på mat og ernæring, men i markedsføringssammenheng, hvor det å markedsføre et produkt som “supermat” er vist å øke sannsynligheten for salg.

At man kan oppleve positive endringer ved å legge om til generelt sunnere og mer varierte matvaner er likevel et etablert faktum, og kanskje kan en “oppskrift” på sunnhet via supermat kunne hjelpe til å legge om til et generelt sunnere kosthold.

 

Sykelig opptatt av sunnhet: les om ortoreksi, en tilstand av voldsom opptatthet av sunnhet i et grenseland mellom tvangslidelse og spiseforstyrrelser.