Treonin

fotolia_76315729

Treonin var den siste av de 20 proteinogene (proteindannende) aminosyrene til å bli oppdaget, for mindre enn hundre år siden. Menneskekroppen danner ikke denne aminosyren selv, og det er derfor essensielt at den inntas i matveien. Treonin forkortes Thr eller T.

Kjemisk formel: C4H9NO3

Hvordan virker treonin i kroppen?

Alle aminosyrene fungerer som byggeklosser for proteinene i kroppen – og treonin hjelper også til med en rekke livsviktige funksjoner. Blant disse er fungeringen av det kardiovaskulære system, leveren, sentralnervesystemet (hjernen og ryggmargen), samt immunsystemet (produksjon av antistoffer). Det finnes altså vesentlige mengder treonin i hjertet, og det argumenteres for at treonin kan hjelpe til med å hele skader raskere. Treonin hjelper til å bryte ned fettsyrer i leveren, hvor for lave nivåer av treonin kan føre til oppbygging av disse fettsyrene og potensielt leversvikt.

Treonin kan dessuten være en forløper til den ikke essensielle aminosyren glycin og kan dermed brukes for å øke glycin-nivåer i hjernen. Glycin kan ikke selv trenge gjennom barrieren fra blodet til nervecellene i hjernen, derfor kan tilførsel av treonin være mer effektivt da denne aminosyren trenger gjennom barrieren. Denne typen behandling er assosiert med amyotrofisk lateralsklerose (ALS), og noe forskning tyder på at det kan hjelpe på symptomene ved multippel sklerose (MS).

Treonin i mat

kjøtt inneholder rikelige mengder treoninMatvarer med høye nivåer av treonin inkluderer kjøtt, fisk, fjærkre, cottage cheese, black turtle bønner, linser og sesamfrø. Animalske produkter har det høyeste innholdet av treonin, selv om man også finner aminosyren i diverse frø, sopp og bladgrønnsaker. For veganere kan det være aktuelt med kosttilskudd, men ta høyde for at også for høye nivåer av treonin potensielt kan være skadelig for kroppen. Med et variert kosthold som inkluderer animalske produkter vil de fleste få i seg tilstrekkelige mengder treonin.