Tyrosin

tyrosin

“Tyros” er det greske ordet for ost, og tyrosin ble riktig nok først oppdaget i protein fra en ost. Sammen med de andre drøyt 20 aminosyrene i kroppen står tyrosin for selve dannelsen av proteiner. Derav kommer betegnelsen proteinerge aminosyrer. Tyrosin forkortes Tyr eller Y og kan også kalles tyrosyl.

Kjemisk formel: C9H11NO3

 

Hvordan virker tyrosin i kroppen?

Tyrosin finnes i mye av maten vi spiser – men den syntetiseres også fra en annen aminosyre: fenylalanin. Fenylalanin er på sin side essensiell, og må altså tilføres i kostholdet. L-DOPA som mange kanskje kjenner igjen som medikament mot parkinsons sykdom, dannes faktisk hos mange fra tyrosin. Tilskudd av L-DOPA har mye større effekt enn tyrosin.

Foruten disse effektene, er tyrosin viktig for blant annet regulering av stoffskiftet. Den er nødvendig for dannelsen av hormoner i skjoldbruskkjertelen, og medierer også dannelsen av melanin som er et hudpigment.

Effekt av tyrosin som kosttilskudd

tyrosinTyrosin er en forløper til nevrotransmittore som dopamin og noradrenalin, men hvorvidt den kan påvirke humør og velvære (slik som disse nevrotransmittorene gjør) er sammensatt. Det ser ut til at under normale omstendigheter vil ikke tilsetting av denne aminosyren ha noen, eller svært lav, effekt på humør. Flere studier har imidlertid vist at tilføring av tyrosin kan hjelpe ved sterke påkjenninger, som stress, kulde, utmattelse, søvnmangel over lang tid eller dramatiske livshendelser som tap av nære. På grunn av denne sammenhengen kan det anbefales med tyrosin som kosttilskudd ved tilfeller som beskrevet over.

Per dags dato kjenner man ikke til noen skadelige bivirkninger av å ta tyrosin – og overflødig tyrosin vil brytes ned i kroppen. Det skal heller ikke være fare for å utvikle noen form for avhengighet.

Tyrosin i mat

Tyrosin finnes i en lang rekke matvarer – en god hovedregel er at mat som ellers har mye proteiner, også har mye tyrosin. Noen av de beste kildene er fisk, soya, meieriprodukter, kalkun, egg, peanøtter, mandler, avokado, gresskar- og sesamfrø, og bananer.

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Fenylalanin | Om aminosyrer

Comments are closed.