Valin

kjemisk formel for valin

Valin er en av 8 essensielle aminosyrer som mennesker må få tilført gjennom kosten, og en av de rundt 20 proteinogene aminosyrene vi har i alle proteiner i kroppen. Valin (aminoisovaleriansyre) forkortes gjerne Val eller V – og har to former. En D-form og en L-form, hvor L-formen er den eneste som finnes naturlig. Sammen med leucine og isoleucine danner disse tre de forgreinede aminosyrene. De forgreinede amiosyrene er spesielt viktige for musklenes energitilførsel og for spedbarn og barns optimale utvikling.

Kjemisk formel: C5H11NO2

Hvordan virker valin i kroppen?

Foruten sin rolle som byggekloss for proteiner har valin en rekke viktige funksjoner i menneskekroppen. For det første har den en stimulerende effekt på sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg) og er dermed viktig for optimal kognitiv fungering og hjelper til at sentralnervesystemet går på skinner. Videre har valin en regulerende funksjon på immunsystemet.

Valin tas opp direkte i musklene, og det er beviser for at denne aminosyren også hjelper til med å forhindre nedbrytelsen av muskler. Den har i denne sammenheng vært brukt av bodybuildere sammen med isoleucin og leucin. Den skal også kunne hjelpe med gjenoppbyggingen av vev under fysisk påkjenning. Som kosttilskudd gis som oftest de tre forgreinede aminosyrene i samme preparat.

Valin i mat

valinValin må altså tilføres i matveien. Kroppen er heldigvis så godt tilpasset at det den trenger har den som regel ikke så vanskelig for å få tilgang til. Valin får man enkelt i seg ved å sette såkalte fullverdige proteinkilder på bordet. Da snakker vi som regel om animalske matvarer som kjøtt, fugl, fisk og meieriprodukter. Matvarer basert på soya er også fullverdige proteinkilder i det at soya inneholder de essensielle aminosyrene – men dog litt mindre av dem. I dette tilfellet kan det være lurt å supplere med andre kilder til de essensielle aminosyrene. Valin finner man blant annet i sesamfrø og belgfrukter, deriblant bønner, linser og peanøtter.

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Leucin | Om aminosyrer
  2. Isoleucin

Comments are closed.