Tryptofan

fotolia_72150470

Kjemisk formel: C11H12N2O2

Tryptofan er den største av de omtrent 20 proteindannende aminosyrene. Tryptofan er en essensiell aminosyre – det vil si at kroppen ikke danner den selv, men at man må få den tilført gjennom kostholdet.

Tryptofan kan også gå under navnet indolyl-alanin eller tryptan, og forkortes Trp eller W.

 

Hvordan virker tryptofan i kroppen?

Foruten sin generelle funksjon som aminosyre, spiller tryptofan en rolle for dannelsen av nevrotransmittoren serotonin. Normalt vil rundt 5% av tryptofanet som inntas (som regel i form av proteiner i mat) passere en barriere inn til hjernen og omdannes til serotonin. Serotonin-nivåer er assosiert med en rekke psykologiske mekanismer, deriblant humør, søvn og sosial interaksjon. Effekten av tryptofan som behandling er diskutabel i de fleste tilfeller, som vi kan se er det ikke mye av den tryptofanen vi spiser som omdannes til serotonin. Noen vil likevel anbefale å spise tryptofanrik mat for eksempel for å sove bedre – og det skader jo ikke å prøve.

Kroppen kan også omdanne tryptofan til for eksempel nikotinsyre og plantehormonet indoleddiksyre, foruten serotonin.

Tryptofan i stedet for lykkepiller?

tryptofan og depresjon

Mange med lidelsen depresjon har lavere nivåer av serotonin enn det som er normalt. En form for antidepressiva (SSRI-er) er utviklet for å forhøye dette nivået og er effektivt for å dempe symptomer på depresjon for svært mange. Fordi en liten andel av tryptofanet som inntas omdannes til serotonin, har det vært prøvd ut en tilføring av tryptofan som kosttilskudd for å øke serotonin-nivåer hos deprimerte. Disse studiene har vist blandede resultater, men de nyeste finner ingen effekt av tryptofan i behandling av depresjon og det anbefales derfor ikke uten videre. Det er også viktig å huske at depresjon er svært mangfoldig og dessuten ofte nært knyttet til angst. Selv om medisiner som blant annet inneholder serotonin fungerer for mange personer med depresjon, fungerer det på langt nær for alle.

Tryptofan distribueres i Europa for depresjon og enkelte andre tilstander, ved merkenavnene Cincofarm og Tript-OH.

Tryptofan i mat

fotolia_50385273Det skal ikke være så vanskelig for gjennomsnittsmennesket å få i seg nok tryptofan, men man kan merke seg at ved høy steke- eller koketemperatur kan denne aminosyren ødelegges. Tryptofan finnes i de fleste proteinholdige matvarer, og er også godt distribuert i ikke-animalsk mat. Er man ute etter å få i seg mer av akkurat denne aminosyren så kan man sikte seg inn på disse matvarene: havre, kikerter, solsikkefrø, rødt kjøtt, fisk, melk, egg, jogurt, cottage cheese, fjærkre, sesamfrø, gresskarfrø, spirulina, bananer, dadler, peanøtter og sjokolade.

NB! Det har vist seg at økt inntak av tryptofan gjennom mat ikke øker mengden av tryptofan i blodet over et visst normal-nivå – men det gjør derimot tryptofan som et kosttilskudd (fordi overføringen av tryptofan til blodet i dette tilfellet ikke “forstyrres” av andre aminosyrer).

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Fenylalanin | Om aminosyrer

Comments are closed.